måndag 2 januari 2012

Knivskarpt av VoF!

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett årets förvillare för 2011, och fullträffat med Mora miljönämnd, som gjorde sig till åtlöje på nationell nivå med sina försök att stänga ned stora delar av traktens mobilnät pga en presumtiv elallergiker. Detta fall fick en hel del uppmärksamhet, bland annat här i bloggen, och i slutändan backade tack och lov kommunen från en åtgärd som inte har mer vetenskapligt stöd än andeutdrivning eller uppsättning av kors mot vampyrer.
Vikten av VoF's verksamheten i Sverige framsår som extra tydlig då man tar del av kommentarerna på svenskans artikel om utnämnelsen. Främst framtonar en ovanligt förvirrad autodidakt, som nyttjar varje känt knep ur faktafobikerns verktygslåda:
1) Länkspam. Varje förfrågan om källor till veberbörandens påståenden besvaras med länkar till sidor som i huvudsak saknar varje uns av vetenskaplig trovärdighet.
2) Ad Hom. Då VoFs val inte kan kritiseras med förnuftsargument så angriper man i stället deras övriga meriter, eller spottar lånade "kvickheter" såsom "förvillarföreningen".
3) Vilda hopp mellan ämnen. De upprörda elallergiförespråkarna hoppar vilt mellan elektriska fält, kvicksilver, och vaccination enligt den gamla formeln "officiella sanningar är per definition felaktiga" (se gärna inlägget om pseudoskepticism nedan).

Detta är sorgligt ur många perspektiv. Genom konspirationsteoretiska antydningar om "nedtystning av en allvarlig hälsorisk" perpetueras de presumtiva elallergikernas uppfattning av försummelse och marginalsering, och därtill gör sig deras självutnämnda försvarare sig så löjliga att de drabbades lidande skyms av vilt viftande konspirationsteoretiker.
Ju snabbare vi accepterar att någon allvarlig fysiologisk påverkan inte orskas av mobilmaster, desto snabbare kan vi fokusera på att många människor faktiskt mår väldigt dåligt samt försöka ta reda på varför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar