torsdag 5 januari 2012

Jorden går under!

Men knappast 2012.
Någonstans i framtiden kommer solen antingen att kallna eller expandera, beroende på vilken astronomisk teori man lutar sig på, med ett slut på allt liv på jorden som följd. Man kan också tänka sig att en träff från en större meteorit eller annan himlakropp så drastiskt ändrar livsbetingelserna på vårt klot att mänskilg fortlevnad inte längre är möjlig, eller att vi människor genom ett överutnytjande av jordens resurser drar undan mattan under fötterna på oss själva i ett utbrått av tragikomisk slapstick.
Detta må inte vara några upplyftande tankar, men man kan med stöd av fakta i alla fall vara säker på att slutet på vår art blir en följd av naturliga och till viss del förutsägbara orsaker, vilket är nog så tröstande.
För den som har bråttom finns dock ett oändligt utbud av mer eller mindre fantasifulla undergångsvisioner att stödja sig på. Redan de tidiga kristna förväntade sig en apokalyps i och med kristi återkomst "inom en generation" och återigen då år 1000 e.kr. inföll.
Sedan dess har undergångsprofetiorna duggat tätt, med allt från oavsiktlig humor till mänsklig tragik till följd. Varenda en har naturligtvis i längden visat sig felaktig, även med de generösa modifikationer de troende tillåter sina gurus att göra i efterhand.
En av de mest efterhängsna apokalypsfantasierna är den som baseras (mycket skakigt) på att Maya-indianernas uråldriga kalender slutar 21/12 2012. Trots att varken de nu levande Mayaindianerna eller de främsta forskarna inom detta arkeologiska område lägger någon vikt vid denna ganska hårddragna tolkning så har detta inte hindrat en förvånansvärd massa människor från att förvänta sig antingen jordens utplåning eller någon form av transcendent övergång till ett högre stadium. (Fråga inte mig vad det sistnämnda skall betyda).
Min personliga profetia är att den 22:a december i år kommer att infalla precis som väntat. Skulle det ändå visa sig att jorden går under den 21:a kommer jag knappast att behöva bekymra mig om att jag hade fel.
Tills någon kommer på något bättre är nog Ragnarök den undergångsvision som tilltalar mest. När solen sväljs av en varg vet man i alla fall att det är på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar