fredag 25 november 2011

Kommunalt vetenskapsförakt

I dagens DN läser vi om hur en kommun i Dalarna avser att bifalla kraven från en man som uppger sig lida av elektromagnetisk överkänslighet genom att minska signalstyrkan och ändra riktningen på närliggande mobilmaster.
Låt det från början vara sagt att inga bevis föreligger för att någon självupplevt "elöverkänslig" person faktiskt reagerar på elektromagnetiska fält (läs gärna abstractet för en av de få högkvalitativa reviewartiklar som publicerats i frågan).
Sannolikt rör sig dylika symtomkomplex om antingen orelaterade smärtbesvär eller rent psykosomatiska åkommor som attributeras till yttre faktorer, i detta fall mobilmaster. Naturligtvis skall sådana besvär varken stigmatiseras eller förlöjligas, men att från medicinskt eller politiskt håll understödja uppfattningen om de elektromagnetiska fältens risker är att göra de drabbade en björntjänst, då det snarare riskerar att flytta fokus bort från de faktiska orsakerna till lidandet.
Försvaret från miljöinspektören i Mora kommun lyder som en sammanfattning av kvasivetenskapens grundsats: "Vi kan inte utesluta....". Nej, och man kan inte heller utesluta att Mora kommun snart kommer att ställas inför en zombieinvasion. Men då inget tyder på att så är fallet är det inte rimligt att i försiktighetsprincipens namn ta till långtgående åtgärder för att komma till rätta med en faktor som hittills inte visat sig ha någon som helst patogenetisk grund till de symtom mannen säger sig uppvisa.
Hela historien drar ett löjets skimmer över Mora kommun inte olikt det som Bräcke kommun för några år sedan drog på sig då man jagade spöken i ett kommunalt boende
En ytterst personlig tolkning av det hela är att politiskt tillsatta tjänstemän lider av vanföreställningen att verkligheten är lika subjektiv som politiken, alltså en slags hyperrelativ syn på fakta. Naturligtvis får man tro vad man vill, förutsatt att man är beredd att i öppen diskussion försvara sina övertygelser. När man går från tro till handling (i synnerhet om man bekostar sina åtgärder med skattemedel) bör man dock rimligtvis stödja sig på fakta, inte mytbildning.

5 kommentarer:

  1. Hehe. Det går faktiskt inte att utesluta en Zombieinvation. Det är å andra sidan en av de få saker som verkligen skulle kunna få mej att bli verkligt intresserad av att flytta till Dalarna... hm...
    http://rickardsoderberg.se/wp/2011/11/osynlig-allergi/

    SvaraRadera
  2. Re: Rickard
    Ja, det är ju allom bekant att Vasaloppet egentligen högtidlighåller en grupp överlevandes desperata flykt undan härjande zombies :-)
    Gillade den berättelse från tåget du skrev om i din blogg, den är sorgligt nog belysande för hur elöverkänslighetens förespåkare sparar sina mest fobiska reaktioner till främst datorer och mobiltelefoner, när avsevärt starkare elektromagnetiska fält av ngn anledning verkar helt ofarliga...

    SvaraRadera
  3. Tips till Mora kommun - bygg en bur av elektriskt ledande nät över kommunen - en så kallad Faradays bur. Den avkärmar elektromagnetiska fält om maskorna har rätt storlek. I detta fall torde ett hönsnät passa bra.

    Roger

    SvaraRadera
  4. Kan inte den där masen få bo i den ihåliga eken som dom just fällt i huvudstaden. Så skulle man kunna klä in den ihåliga eken med silvertyg. Då måste väl den där dalmasen känna sig trygg mot strålningen.

    SvaraRadera
  5. Läs mer om fallet i fråga på http://hilbertshotell.net/page36.php?post=218

    Rätt många anmärkningsvärda turer i ärendet.

    OBS! Mannen är inflyttad från södra Sverige.

    SvaraRadera