onsdag 26 oktober 2011

Närproducerade konspirationsteorier

I dagarna har teorierna blomstrat i riksmedia angående hur Bildts tidigare engagemang i Lunding Oil skulle ha föranlett vår utrikesminister att gå alltför varsamt fram gentemot Etiopiens regim i ärendet med de två åtalade svenska journalisterna. Somliga skribenter har på gott och ont talat om konspirationsteorier, både avseende ordets betydelse som synonym till "paranoida fantasier" och som rimligt ifrågasättande av våra folkvalda makthavare.
Jag anser att ordet konspirationsteori här är felanvänt, baserat i vad en sådan bör innefatta:
1) En mäktig bakomliggande grupp, höljd i dunkel men med en i grunden ondskefull agenda.
2) Ett föregivet effektivt undertryckande av fakta, i synnerhet i alla typer av offentliga eller välrenommerade medier. Den sant konspirationstroende accepterar endast påståenden från anonyma internetkällor och kvasikändisar (Charlie Sheen var som bekant galjonsfigur åt 9/11 Truth-rörelsen).
3) En total frånvaro av verifierbara fakta. Ett gott exempel är hur Zapruder-filmen av Kennedymordet med lite fantasi låter tittaren se både J. Edgar Hoover och Bigfoot i den suddiga bakgrunden, vilket innebär att varje tolkning konspirationsteoretikern utifrån sina förutbestämda åsikter finner rimlig kan "bevisas" med ett minimum av ansträngning.
En tvättäkta konspirationsteori förenar alltså ett antal drag som gör den attraktiv för människor som dels brister något i det kritiska tänkandet och dels upplever sig som delvis utomstående i ett samhälle i vilket de ofta intar en marginaliserad roll.
Det mest klockrena exemplet jag kan komma på är myten om "de utplanterade svenska vargarna", som fortfarande med jämna mellanrum framförs i en eller annan lokaltidningsinsändare då rovdjurspaniken drar genom skogslänen. Teorin tycks ha sitt ursprung i att någon uppger sig ha sett en omärkt lastbil med burar på flaket på en värmländsk skogsväg. Detta, kombinerat med en rejäl misstro mot både biologiska fakta och naturvårdsverket hos en liten extremistfalang inom jägarsverige, räckte för att göra det till ett "faktum" att de svenska vargar som påstås (vilket också DNA-testning bevisat) ha vandrat från Finland och Ryssland antingen skulle ha utplanterats från dessa biotoper, alternativt direkt från Kolmården. Varje försök från främst naturvårdsverket att framföra fakta i frågan slogs naturligtvis bort med konspirationsteorins inre logik, som gör klart att varje expert kompetent nog att uttala sig i frågan per definition är ett korrupt verktyg som går i den ondskefulla komplotens ledband.
Varghatet lever och frodas hos en liten grupp paranoiker, men det var länge sedan någon i ett seriöst sammanhang framförde föreställningen om "de utplanterade vargarna". För den som vill studera mentaliteten hos en inbiten konspirationsteoretiker finns dock poster kvar från 2007 i forumet på sajten "de 5 stora", där även ett antal vettiga svar finns att läsa. Om man vill ha det motsatta perspektivet har en rovdjursfientlig organisation upprättat sidan folkaktion, med ett antal skrivelser om hur vargen utgör ett dödligt hot mot hela den svenska landsbygden kan läsas. Inte ens denna grupp framför dock längre öppet att vargarna skulle vara utplanterade i smyg, sannolikt för att till och med vi i Norrlands glesbygd ser den teorin som den konspirationsfantasi den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar