måndag 9 januari 2012

Fascinerande internetfauna: Troll, Foliehattar och Godbots

Den som regelbundet läser bloggar, följer diskusisionsforum eller bara läser de stora dagstidningssidornas kommentarsfält har sannolikt reagerat över ett tidvis uppskruvat tonläge som synes sakna motstycke i samhället i övrigt. I synnerhet skeptiker- och vetenskapsforum samt dylika bloggare tycks dra till sig kommentatorer som uppvisar minst sagt udda övertygelser.
Min (ytterst ovetenskapliga) teori angående orsakerna till detta är att somliga människor i nätdiskussioner utvecklar en personlighet som ligger så långt från deras vanliga beteendemönster att deras persona online skulle kunna sägas vara en helt egen, fristående entitet. Denna dissociation tillåter ett renodlande av drag som i tillvaron utanför nätet skulle anses extrema på gränsen till patologiska. Följden blir nätpersonligheter som låter sig inordnas i grova kategorier utifrån typ av motiv och kommuniaktionsmönster. Jag tänkte i dagens inlägg redogöra för mina egna ganska tafatta klassifikationsförsök:

Troll (hyperbellum pubescens)
Det allmänt förekommande nättrollet utmärks främst av ett oavbrutet konfliktsökande. Arten kan uppvisa ett mimicry-beteende där den initialt imiterar seriösa kommentatorer, dock framför trollet undantagslöst sina teser på ett sätt avsett att väcka anstöt snarare än att argumentera i en sakfråga. Om trollet konfronteras med förnuftsargument tenderar det att snabbt skifta läte till en tirad full av invektiv och könsord, ofta av homofob eller misogyn prägel.
Trollet betraktas allmänt som ett skadedjur kapabelt att föröda livsbetingelserna för andra arter i ett forum eller annat habitat, i synnerhet då det uppträder i flock. Dock kan för ändamålet avsatta reservat (se exempelvis chan-kulturerna, framförallt undergruppen /b) leda till att populationer av troll utvecklar förvånansvärt välfungerande sociala strukturer, som för den utomstående synes både svårförståeliga och roande.

Godbot  (teistis semilitteratis)
Denna art skall under inga omständigheter förväxlas med den betydligt vanligare diskuterande troende som är en vanlig och oftast välkommen besökare på många ateist- och skeptikersidor. Godbotten kan till det yttre likna sin mer godartade släkting, och rör sig inte sällan i flock med denne, men uppvisar några unika beteenden som gjort arten ökänd överallt utanför dess fåtaliga och överbefolkade revir.
Godbottens mest utmärkande drag är oförmågan att skilja på argument och bibelcitat, vilket leder till att arten förgäves försöker skaffa sig ett övertag i diskussioner genom repititivt och monotont postande av det sistnämnda, tidvis uppblandat med påståenden den inhämtat på fundamentalist- och kreationistsidor i en form av primitivt imitationsbeteende.
Ett annat för arten utmärkande drag är en starkt hierarkisk flockstruktur, där ingen skillnad görs på flockledarnas privata göromål och dessas åsikter. Detta kan leda till att godbotten även i andra sammanhang tillämpar ovidkommande angrepp mot framförallt vetenskapsmäns privata vandel, i övertygelsen att detta skall ogilitigförklara deras teorier på samma sätt som sker inom godbot-flockar. Ett typiskt exempel på detta är sammanblandningen av evolutionsteorin med Darwins person och privata övertygelser.
Godbotten kan som tidigare nämnts ofta ses i flock med mer ärliga och intelligenta troende och kan tidvis accepteras inom dessas sociala sammanhang, men då godbottens beteenden i längden orsakar svåra skador på de troendes goda rykte och försök till stringent argumentation stöts den vanligtvis ut ur flocken och söker sig i stället till sina artfränder.

Foliehatt  (delusionalis tragedia)
Denna art är så mångfacetterad att den initialt tolkades som flera olika arter med likartade drag. Dock uppvisar foliehattarna så likartade drag att de numera kan sägas tillhöra en och samma art, med endast ytliga individuella skillnader.
Mest utmärkande för foliehatten är en benägenhet att tro på en eller flera övertygelser valda från ett spektrum av teorier som alla utmärks av att de är allitgenom verklighetsfrämmande. Ett typiskt exempel är elöverkänslighet, där den äkta foliehatten inte bara tror behårt på åkommans existens utan även framför misstankar om förekomsten av utbredda konspirationer mellan mobiltelefonindustrin, forskarsamhället och var och en som ifrågasätter foliehattens utsagor. Samma konspirationsteoretiska världsuppfattning syns även bland de foliehattar som anslutit sig till alternativmedicin- eller antivaccinationsrörelserna och är artens främsta försvarsbeteende. Detta syns i hur arten är benägen att klassa diskussionsmotståndare som antingen köpta eller bedragna, vilket tillåter foliehatten att bortse från alla upptänkliga förnuftsargument i de täta sammanstötningarna med skeptiker och ventenskapsmän.

Bloggare  (narcissus egocentricus)
Bloggaren är en oerhört revirbunden art, som utmärks av stort mod och självförtroende inom det egna territoriets gränser. Arten strövar tidvis in i diskussionsforum eller anslutade bloggarrevir, till synes främst i syftet att lägga ut doftspår för att locka in byten i det egna reviret. Bloggaren övervakar tvångsmässigt sin besöksstatistik och använder regelbundet lockrop i form av länkar från de stora dagstidningarnas sidor i syfte att attrahera läsare. Vad bloggaren vinner för överlevnadsfördelar av detta är oklart, men eventuellt kan det röra sig om ett försök att skaffa sig en starkare position inom en flock tillhörande en av de ovanstående arterna, där bloggaren inte sällan ingår.
Bloggaren försvarar gärna sitt eget revir på ett mycket aggressivt sätt, men är i övrigt vanligtvis en introvert och stillasittande art som är oförarglig så länge den erhåller adekvat näring för det egna egot.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar