torsdag 3 november 2011

Idioti i Ånge

I dagens lokalmedia kan vi läsa om hur en lokal miljöpartist i Ånge angripits med stenkastning. Att jag reagerar starkt på detta är inte bara för att jag håller med STs ledarskribent om att en sådan attack på demokratin är helt vedervärdig, utan även att det anknyter till gårdagens inlägg om vikten att respektera människan även när dennes åsikter uppfattas som oacceptabla. Den som ligger bakom en sådan terrorhandling (för något annat kan det knappast kallas) är i inte bara både feg och inkababel att tala för sina åsikter, utan har även uppenbarligen stora brister i sin förmåga att skilja på person och övertygelse.
I just det här fallet tänker jag begå självreferensens dödssynd ännu en gång och fundera på om inte vargrädda konspirationsteoretiker kan ha en eller annan anknytning till dådet. En fanatisk klick bland de varhatare som har mage att påstå sig tala för både samtliga svenska jägare och oss skogslänsbor i allmänhet har länge haft just hot, våld och sabotage mot bilar som modus operandi. Arne Johansson hade strax inan dådet för övrigt deltagit i just en debatt mot jägare som förespåkar total utrotning.
Detta utgör en god illustration av ett av konspirationsteorierna obehagligaste drag: Att de både uppstår i en mental miljö präglad av känslan att vara mål för mörka krafter, och därtill i sig själva stärker och vidmakthåller denna mentalitet. De paranoida konspirationstroende göder varandras uppfattning av att vara deltagare i ett "krig" mot var och en som förnekar deras skruvade världsbild, och precis som i fallet Breivik blir sinnesslött våld slutresultatet.
Slutsatsen här måste bli att basera sin världsbild på fakta även om dessa inte är vad man önskar höra, och att den som väljer att sprida hat och skräck, om än bara med ord, inte kan frisvära sig från de våldsdåd som kan bli resultatet i slutändan.
För att avsluta med en brasklapp: Jag jämställer inte på något sätt Sveriges stora population av engagerade och naturintresserade jägare med fanatiska varghatare. Om det var en av Johanssons debattmoståndare som gick till sådana ytterligheter bör handlingen inte läggas jägarna i stort till last mer än världens muslimer bör på klä skott för talibanernas våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar