tisdag 29 november 2011

Än finns det hopp för rationaliteten

En glädjande nyhet i dagens DN är att Mora kommun efter "ingripande från kommunpolitiker på högre nivå" backar från den planerade försämringen av mobil- och tv-nätet, vars syfte skull ha varit att tillmötesgå en man som uppger att han lider av svår elöverkänslighet.
Beskedet från Mora är naturligtvis en lättnad då motsatsen hade inneburit att man tillgripit långtgående åtgärder för att komma till rätta med ett problem vars existens inte är bevisad. Vad som är mer positivt är dock medias rapportering i frågan, då varje artikel jag läst om ärendet har framfört med all tydlighet att "elöverkänslighet" snarast synes vara ett psykosomatiskt tillstånd (märk dock väl att detta inte på något sätt är en synonym för inbillad sjukdom). DN ger till och med en habil förklaring av termen nocebo, en frisk fläkt av vetenskap i en tid som synes alltmer inriktad på att medikalisera varje avvikelse i mående eller uppträdande.
Man skall dock inte förfalla till skadeglädje eller hånfullhet mot någon av de inblandade. Må så vara att den miljönämndspolitiker som "googlat och läst några inlägg" lämnat öppet mål för kommentarer om vetenskapssyn och bildningsnivå, men det faktum att man från högre ort avbrutit planerna på en "strålningsfri zon" visar ändå att systemets säkerhetsspärrar fungerar.
Återstår då den man som givit upphov till ärendet från början. Det är nu naturligtvis av yttersta vikt att han inte blir måltavla för spott och spe, samt att han får adekvat hjälp med sitt uppenbart stora lidande. Denna hjälp får han dock rimligtvis inte genom avstängda mobilnät. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar