lördag 12 november 2011

En etta blir inte magisk för att den upprepas

Den elfte november 2011 kom och gick utan att vare sig apokalyspens fyra ryttare eller Cthulhu behagade uppenbara sig. Den enda mystiska företeelse jag bevittnat var att ett antal numerologer krupit fram i ljuset, bland annat får en spågumma glatt saluföra sina numerologiska horoskop i DN.
Numerologin säljs på ett antal hemsidor och i böcker med färgglada omslag på samma sätt som astrologin, med en blandning av hänvisningar till gamla filosofer, påvar och vetenskapsmän samt en hel del fria fantasier. Precis som med astrologi rör det sig om ren vidskepelse. Ett smakprov från den svenska sajten "numerologi" lyder: "Allt i universum vibrerar med sin egen speciella frekvens. Genom att hitta de vibrationerna kan man skapa en uppfattning om dess kvaliteter och energier som är associerade med objektet."
Smaka på den meningen! Den är ett utmärkt exempel på hur termer som energi och vibrationer ersatt demoner och förbannelser i vidskepelsens värld, där varje vetenskapligt fakta kan snurras och vridas till att rättfärdiga sanningshalten hos de mest absurda föreställningar.
De bedömningar av en människas styrkor och karaktärsdrag som härleds ur numerologin (där man gärna utgår från födelsedatum alternativt offrets namn) är naturligtvis, precis som astrologiska horoskop, vanligtvis så lagom smickrande och allmängiltiga att envar kan känna igen sig. Trots detta verkar inte våra nutida spågummor och medium föra någon tynande tillvaro, att döma av uppsjön av böcker, sajter och svindyra betalnummer som erbjuder fritt framfantiserad vägledning den som så önskar.
I de flesta världsdelar finns stora penningpris att tillgå till den som lyckas frambringa bevis på övernaturliga förmågor. Hittills har inte ett enda betalats ut. Kanske är det dags för någon av våra svenska siare att anta utmaningen? Men kanske är de fullt medvetna om att vad de håller på med bara är rent hokuspokus?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar