torsdag 10 november 2011

Surftips!

Någon sade en gång att den som inte kan skapa kritiserar i stället. En nutida variant skulle vara att den som inte kan klämma ur sig ett intressant blogginlägg i stället länkar till de som kan bättre. Dagens inlägg blir således en trave länkar till underhållande, lärorika och intressanta sajter värda att besöka.
Dagens första tips är bloggen Pharyngula, författad av biologen P.Z. Myers, vars inlägg främst berör kreationismens irrläror, ateism i allmänhet samt mycket annat intressant ur en naturvetenskaplig och skeptisk synvinkel. Väl värt ett besök (eller många), men ha i åtanke att tonen i kommentarerna kan vara i min åsikt onödigt elak.
Två berömvärda svenska organisationer är Humanisterna och Föreningen Vetenskap och Folkbildning, båda aktiva för vetenskapens och förnuftets roll i samhället. VoF har bland annat gjort sig kända för det årliga utdelandet av prisen "årets folkbildare" och "årets förvillare", som tilldelas personer som gjort stora insatser för respektive mot folkbildningen. Det sistnämnda priset har bland annat tilldelats den (ö)kända "fettdoktorn" Annika Dahlquist samt AGW-förnekarna i "Stockholmsinitiativet".
Mer underhållande är "Fundies say the darndest things", en citatsamling innehållande de mest vansinniga och verklighetsfrämmande citat som religiösa fundamentalister kläckt ur sig (vi får bland annat lära oss att ateister äter bäbisar och att Moses var kristen), och serien xkcd, som alltsomoftast har mycket att säga om vetenskap i allmänhet.
Slutligen kan jag rekommendera ett besök på genesis, något så ovanligt som en hemsida för den marginella svenska kreationiströrelsen. Deras argument är till största delen hämtade från föregångarna i USA, och är den vanliga blandningen av okunskap, bibelcitat och aktiv oföståelse som man är van vid att få serverad från kreationisthåll.
Till nästa inlägg hoppas jag på att kunna tvinga mig igenom den andliga tidskiften "Nära" och ge en rapport om hur änglatroende och medium uppfattar sin verklighet, så om min hjärna orkar med det följer en recension inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar