torsdag 17 maj 2012

Intressant av Ullenhag

Mer i DN i dag om hur imamer i svenska moskéer uppmuntrat kvinnor till att underkasta sig våld, förnedring och sexuellt tvång för att den påhittade, skäggige gubben i himlen säger att det skall vara på det sättet.
Det är, mot bakgrund av den nattsvarta kvinnosyn dessa vedervärdiga sexister har uppvisat, en frisk fläkt att läsa hur integrationsminister Ullenhag inte bara erkänner att religionen här går stick i stäv mot både lag och mänskliga rättigheter, utan även föreslår en lösning: Inhemskt utbildade imamer.
Själv tror jag att detta är ett utmärkt steg i rätt riktning. Ett av katolska kyrkans värsta problem är hur organisationens ideologi dikteras av de mest världsfrånvända medlemmarna (dvs de mänskliga relikerna i vatikanen), och europeiska muslimska grupper synes vara tvingade att falla tillbaka på imamer utbildade i teokratier som saudiarabien.
Att möjliggöra imamutbildning i stor skala i Sverige skulle inte bara innebära en grad av samhällelig insyn i vad som lärs ut, utan även göra klart att utövandet av islam i Sverige inte är ett "invandrarproblem". Det skall sägas att jag gärna skulle se ett helt religionsfritt samhälle, men då så många människor ändå upplever religionen som ett centralt faktum i sina liv skall naturligvis islam betraktas som andra religiösa ideologier: En privat världsuppfattning som får utövas fritt, så länge utövandet inte sker i strid mot lagstiftning och individens rättigheter. Jag tror personligen att möjligheten för islam att samexistera konfliktfritt med andra världåskådningar blir långt större om imamerna inte fått sin utbildning i koranskolor där patriarkatet är en självklarhet och islam framställs såsom övertrumfandes demokratin.
Gud finns sannolikt inte, vad man än kallar honom. Det står dock var och en fritt att tro det motsatta, och det är i allas vårt intresse att en sådan tro inte tillåts utgöra ett argument för förtryck och kvinnohat.

2 kommentarer:

  1. Ullenhag flyttade skickligt snabbt fokus...... till brist på utbildning av imamer.
    och detta svaldes snabbt av media, som så är det ju naturligtvis.....
    men vad som glömdes snabbt var att Imamerna visste precis vad rätt svar var inför kameran. så inte är det brist på utbildning, det är brist på vilja.
    dra in bidragen bara. moskeerna säger baramvad de tror mottagaren vill höra...
    annats sägs sedan inom sekten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att vissa imamer uppenbart är benägna att ljuga om sina faktiska ståndpunkter är naturligtvis upprörande. Jag tror dock att det bästa sättet att ändra sådana ståndpunkter är genom öppen debatt, samt genom tydliga bevis på hur ett demokratiskt, jämställt system på alla punkter överglänser ett fundamentalistiskt, patriarkalt samhälle.

      Radera