fredag 24 februari 2012

Dumhetens demoner

Det är svårt att tänka sig vidrigare övergrepp än de om begås mot barn av deras föräldrar. Vid sidan av droger och psykisk sjukdom finns ytterligare en anledning till att barn misshandlas svårt både fysiskt och emotionellt av de människor vars främsta uppgift borde vara att främja sina barns välmående över allt annat: Religiösa vanföreställningar.
I dag inleds åtalet mot de föräldrar som metodiskt och långvarigt torterat sin dotter i syfte att "driva ut demoner" ur henne. Att svaga, förvirrade föräldrar åsamkar sina barn skada är tyvärr inget nytt. Vad som är värt att uppmärksamma i det här fallet är att även (åtminstone) två pastorer står som medåtalade för att varit pådrivande i kraft av sinna förvirrade fantasier om demoner, onda andra och förbannelser.
Utan att ha alla fakta i målet är min gissning är att föräldrarna stammar från centralafrika, där exorcism av barn genom misshandel (inte sällan till döds) tyvärr förekommer inom framförallt evangelisk-kristna rörelser. Man skall dock inte ta detta till intäkt för att fara ut i kvasirasistiska utfall mot folkgrupperna hos vilka denna avskyvärda företeelse bedrivs. I min mening bör man i stället titta på den psykotiska frikyrkoideologi som upprätthåller vanföreställningar om en andevärld full av osynliga hot som vill oss illa.
Jag har i tidigare inlägg skrivit om hur frikyrkomissionärer betraktar de afrikanska länderna som en frizon där de ohämmat kan sprida de mest extrema delarna av sina läror till en ofta lågutbildad och utsatt målgrupp. I förlängningen innebär detta att kollekter insamlade i svenska frikyrkor används för att sprida just sådana läror som leder till att barn systematiskt kränks och misshandlas i jakt på övernaturliga fantasifoster, allt medan fromma kyrkobesökare gratulerar sig själva över att ha fört "herrens ljus" till några stackars "hedningar".
Demoner, likt gud, är sannolikt påhittade. Tyvärr finns människor som även i vårt samhälle hellre fantiserar fram allehanda övernaturliga orsaker till ondska och lidande än ser sanningen i vitögat: Människor är kapabla till både djupt onda och innerligt goda handlingar, helt utan hjälp av vare sig YMVH eller Oden.
Huruvida skribenterna på "Apg 29" (se länkfältet till höger) tror på andeutdrivning eller ej vet jag inte. Demoner tror dom dock starkt på. De borde kanske fundera över vilka konsekvenser de fantasierna i slutändan kan leda till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar