onsdag 19 oktober 2011

Välkommen!

Rationalism, beteckning för alla filosofiska riktningar, som är centrerade kring förnuftet (ratiolatin), tänkandet och tingens logiska ordning. (Källa: Wikipedia)

Varför starta en blogg om rationalism? Kort uttryckt för att rationalism och vetenskaplig metodik har givit oss det samhälle vi i dag bebor, den teknologi vi dagligen förlitar oss på, den medicin som håller oss levande och friska längre än någonsin tidigare och vår insikt om universum och dess lagar.
Kanske syns det rationella tänkandets betydelse tydligast när det ställs i kontrast till de som förkastar det? Se till exempel på de människor som förkastar evolutionen (http://www.genesis.nu/) eller tror att vattenmolekyler kan, om de behandlas korrekt, på magisk väg förvandlas till effektiva botemedel mot i princip varje upptänklig åkomma (http://www.homeopater.se/).
Nätet svämmar naturligtvis över av sidor och bloggar fokuserade på skepticism och kritiskt tänkande, från Humanisterna och Föreningen Vetenskap och Folkbildning i Sverige som stiftelser såsom the James Randi Educational Foundation och P. Z. Myers fantastiska blogg "Pharyngula" i USA. Mot den bakgrunden kanske ytterligare texter i samma ådra kan synas överflödig, men så länge människor i det upplysta Sverige fortfarande betalar för deltagande i seanser och sessioner med spågummor kan det nog finnas plats för ytterligare en.
Min avsikt är att här skriva några rader då och då om rationalism och vidskepelse framförallt ur ett svenskt perspektiv, kanske avbrutet av en eller annan åsikt om TV-spel. Jag råkar nämligen gilla TV-spel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar