Svensk politik känns inte sällan urvattnad, på gränsen till töntig. Våra religiösa fundamentalister, nu i veckan representerade av ett par osedvanligt illa formulerade debattartiklar från Claphaminstitutet, är så bleka att man nästan börjar längta efter lite äkta, hederlig svavel-och-helvetesfundamentalism.
Samtidigt har den betydligt viktigare genusdebatten helt kört av vägen då den självutnämnda superhjältinnan Maria Sweland i sina debattartiklar massakrerar hela plutoner av väderkvarnar i ett (i och för sig befogat) anfall på de lika bortklemade svenska manschauvinisterna, för närvarande personifierade av bloggare som Billing och Ström. För en utomstående är det lätt att få intrycket att Sweland faktiskt vill reducera en av världens viktigaste frågor, dvs det systematiska kvinnoförtrycket, till en tävling om vem som har mest cred på söders lattefik (poäng ges för flest artiklar producerade i DNs kulturdel, flest mottagna hatmail till redaktionen, elakaste inkomna bloggkommentarer och naturligtvis mest långsökta hänvisningar till Breivik).
Kort sagt: Vi har inte mycket till problem i Sverige, av de allmänna debatten att döma.
Det kanske man dock ska vara glad över, i synnerhet om man gör jämförelsen med USA. Det är svårt att förstå hur en modern demokrati kan utesluta basal hälsovård för kvinnor ur vårdsystemet, hur en respekterad, välnärd radiopratare kan kalla kvinnor för "horor" för att de använder p-piller och hur republikanernas näst mest omtyckta kandidat till presidentämbetet kan låta sig vägledas av den hyperkonservativa, antidemokratiska Opus Dei-rörelsen.
Ur det perspektivet framstår Sweland, Ström och Claphaminstitutet precis så löjliga som de faktiskt är. Och skönt är väl det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar